Det som började med några importerade korvar från Tyskland har i dag blivit till ett av Sveriges snabbast växande och mest framgångsrikt grossistföretag.
Tack vare strategiskt hårt arbete och ambition att leverera matglädje är i dag PAUL och THOM ett av de starkaste varumärkena i dagligvaruhandeln.
– Det har varit en fantastisk resa, vi har tagit en position på marknaden och visat att vi är ett varumärke som är här för att fortsätta att växa, säger ägaren och vd:n Thomas Lüttgenau.
Vilken smak vill du testa?
Mango & Chili
Black Garlic
Italy
Garlic & Parmesan
Arizona
Roasted Peppers
PAUL och THOM är leverantör av mängder av charkprodukter och annat som du varje dag ser i din dagligvarubutik. Ölkorv, salamichips, inläggningar, oljor, smaksättare, charkprodukter och tapasvarianter bär alla namnet med den röda loggan.
Men för att förstå hur varumärket PAUL och THOM vuxit fram måste vi gå tillbaka i tiden.
Till 1960-talet närmare bestämt, och till staden Gummersbach som i dag har omkring 50 000 invånare. Det var i denna lilla stad – bara fem mil utanför Köln i västra Tyskland – som Thomas Lüttgenau växte upp.
Mycket i Gummersbach handlade då om det framgångsrika handbollslaget som lade både inhemska- och Champions League-titlar på hög under 60-70-talet.
Lärde sig av sin onkel
Men för Thomas – som var en nyfiken liten pojke – var det mest spännande han visste att följa med sin onkel Paul, som var charkuterimästare i staden, till hans butik.
– Jag minns att jag fick vara med och hjälpa till att göra salami och korvar, i min hemby var slakteriet en centralpunkt. Jag fick se hur allt fungerade, hur man använde allt av djuren som slaktades, minns Thomas.
Av sin onkel Paul fick han lära sig allt om vikten av god råvara, svinn och förädling. Där blev han också varse om hur viktigt det är med bra relationer till sina kunder och om det personliga mötet.
– Min onkel sa alltid: ”Alla ska ha råd att äta riktigt bra chark, och man måste vara lyhörd till sina kunder”, minns Thomas.
Brist på bra salami
Då – på 60-70-talet – var allt kött som kom till slakteriet regionalt producerat och bra djurhållning var något som var en självklarhet. Dessutom var själva slaktningen ett hantverk i sig.
– Jag minns att en dag i veckan så var det rökning av korv och då kändes den doften över hela staden, det var härligt.
Åren gick och när Thomas för snart 30 år sedan flyttade till Sverige upptäckte han till sin förvåning att det inte alls fanns samma utbud här som i Tyskland. Framför allt märktes bristen av riktigt bra korv och salami.
I bakhuvudet hörde han sin onkels ord “Alla ska ha råd att äta riktigt bra chark”, och det blev startskottet på det som idag är PAUL och THOM.
Började med fyra kylar
Thomas började att importera tyska charkuterier och åkte Sverige runt för att hitta köpare. Tack vare sina goda charkkunskaper från unga år och sin historia banade Thomas väg i de svenska matbutikerna med målet att kunna leverera god chark till folket.
– 1992 startade jag upp en liten importrörelse av salami och korv i en sommarstuga i Upplands-Väsby med fyra stora kylar. Och jag började att leverera i liten skala till ICA-butiker och saluhallar i området, minns Thomas.
Kolla – så här länge ska du ha grönsakerna i ugnen
Morot
Potatis
Svamp
Paprika
Broccoli
Tog in salladsbarer
När Thomas sedan träffade en kollega som var en grossist inom grönsaker bestämde de sig för att slå sina verksamheter samman. I september 1994 – bara månader innan Sverige tog steget in i EU – startade Thomas och hans kollega upp Gourmetgruppen.
Tre år senare introducerade företaget konceptet med salladsbarer i matvarubutikerna i Sverige och i och med det växte företagets omsättning från elva miljoner till 40 miljoner kronor.
Men den svenska marknaden är en föränderlig marknad med hård konkurrens och därför påbörjade Gourmetgruppen 2014 en varumärkesresa. Verksamheten synades, produktportföljen utvärderades och vässades till. Företaget mer än halverade sitt utbud från omkring 700 artiklar med fyra olika varumärken.
Gourmetgruppen som namn gick i graven och PAUL och THOM föddes.
– Det kan jag säga att det var det bästa vi har gjort. Visst det tog lite tid att arbeta in namnet, men samtidigt strukturerade vi om i sortimentet. I dag har vi runt 280 olika artiklar och vi kikar på att dra ner på det ytterligare. Men trots det har vi ökat omsättningen, berättar Thomas.
Arbetar med specialister
I dag har företaget – som fått sitt namn från onkeln Paul och Thomas själv – runt 35 anställda och huvudkontoret ligger i Rosersberg några mil norr om Stockholm. Och därifrån levererar PAUL och THOM till butiker från Ystad i söder till Haparanda i norr.
– Det har varit en fantastisk resa som bara fortsätter. Vi vill jobba med specialister inom olika områden för att då vet vi att vi får bäst resultat. Man kan som producent inte vara bäst på allt, därför anser vi det är viktigt att plocka russinen ur kakan, säger Thomas.
”Största vi gjort”
Och genom åren har PAUL och THOM uppfunnit en och annan produkt och gått i bräschen när det gäller många trender. Bland annat skapade företaget en speciell bruschettakrydda som har blivit en storsäljare i Tyskland.
– Vi tog också fram de första färskkorvarna i Sverige, vi lanserade marinerad vitlök och var tidig med att sälja balsamvinäger. Jag skulle säga att vi på PAUL och THOM är långt framme i produktutvecklingen. Och nu kommer den största satsningen som vi på PAUL och THOM någonsin har gjort, säger Thomas med ett leende.
Han pratar naturligtvis om Vegonade – en smaksättare för det gröna köket. Tanken är att grönsaker och rotfrukter – och annat för den delen – ska få en egen och ny touch.
– Vi fick en tanke och har arbetat med att få fram en revolutionerande produkt som är en smakupplevelse utöver det vanliga. Och fokus har – förutom på just smaken – varit att det ska vara enkelt och inte ta så lång tid, säger Thomas.
Smakhöjare rätt i tiden
Det handlar också om en produkt som ligger rätt i tiden, en tid då allt fler ifrågasätter de stora köttindustrierna och vill äta mer vegetariskt. Människor efterfrågar både inspiration och kunskap, och där hjälper PAUL och THOM till med enkla tips för att smaksätta det gröna.
– Så är det absolut. Men det är inte så att vi ska göra om och satsa allt på vegetariskt, vi kommer fortsätta att leverera högkvalitativ chark och de andra produkterna vi har. Vi utökar nu med vegetariska alternativ. Vegonade är först ut med sina sex olika smakhöjare och senare under året kommer vi även att lansera vegetariska burgare gjorda på ärtprotein. Allt handlar om att ta fram och ge konsumenterna så rena produkter som möjligt, med så få eller inga tillsatser. Det tycker vi är viktigt, säger Thomas.
PAUL och THOM har som ambition att leverera matglädje, att ge möjlighet för familj och vänner att få mer tid tillsammans.
Och tänka sig att allt detta – med över 280 olika artiklar från chark, inläggningar, tapasprodukter, Vegonade och gröna alternativ – började med en importerad korv…